Mézeskalács sütésen vettek részt a gyerekek
Immár második alkalommal adott otthont fő partnerünk az „egy csipet szeretet” jótékonysági mézeskalács sütő dszemborinak. A legjobban a díszítést élvezték a kicsik.
Tettre készen, hajhálóval felvértezve várták a Debreceni Dózsa György Általános Iskola alsó tagozatosai a Nagykonyha Kft. Déli soron található telephelyén, hogy átléphessék az üzemi konyha bejáratát kedden délután. Majd vezényszóra hangos csatakiáltással megindultak az előkészített asztalok felé. Mondhatni, rutinosan foglalták el a helyüket, hiszen második alkalommal készítettek mézeskalácsot a helyszínen. A Nagykonyha évről évre megrendezi az Egy csipet szeretet elnevezésű jótékonysági eseményt, ahol három egymást követő decemberi napon nagyjából 50 fős gyerekcsapatok sajátíthatják el a karácsonyi sütemények készítésének fortélyait, majd haza is vihetik a finomságokat.
Toronyné Steiner Brigittától, a gyerekek osztályfőnökétől megtudtuk, a kicsik már nagyon várták a mézeskalács sütést, hiszen 2023-ban is ugyanez a két osztály próbálhatta ki magát az üzemi konyhán. A pedagógus úgy látja, a gyerekek nagyon élvezik, hogy kiélhetik a kreativitásukat a tészta gyúrása és megformálása közben. A sütésen kívül mindent a csöppségek csináltak (a kemencéket a konyha dolgozói kezelték), láthatóan a legnagyobb örömüket a díszítésben, a színes máz felvitelében lelték.
A Nagykonyha főszakácsa azt is elárulta portálunknak, hogy évek óta egy bevált mézeskalács recepttel dolgoznak. Tudatta, nagyon fontos, hogy milyen mézzel dolgoznak, és a sütőmargarint is elengedhetetlennek tartja. Nem használnak előre elkészített fűszerkeveréket, hanem mindent saját maguk állítanak össze. Szerinte a mézes sütemény titka, hogy egy napig állni hagyják, hogy összeérjenek az ízek. Azonban ekkor a méz miatt némileg megkeményedik a tészta, amit a gyermekek kezei nehezen bírnak, ezért a kicsik érkezése előtt megpuhítják. A legfontosabb összetevő azonban a gyerekek szeretete és lelkesedése, ami igazán megédesíti a karácsonyi sütiket.